Ziemniaki i przepisy na potrawy z ziemniaków temat rzeka, można je gotować, smażyć, piec i w każdej postaci są przepyszne. W tym poście przestawię mój pomysł na pyszną i szybką zapiekankę ziemniaczaną. Kilka prostych składników połączonych ze sobą daje niesamowity efekt. No to zaczynamy.
Składniki:
1,5 kg dużych ziemniaków
300g boczku
300g pora
300g startego sera
sól,pieprz
+sos beszamelowy (przepis na ten sos w przepisie z lasagni) link do przepisu
Ziemniaczki kroimy na cienkie plastry, boczek w kostkę a pora w talarki/półtalarki. Wrzucamy pokrojonego pora na patelkę i chwile dusimy na odrobinie masła aż zmięknie. Zdejmujemy pora z patelni i wrzucamy na nią boczuś żeby się wysmażył. W rondelku przyrządzamy sos beszamelowy (jak przygotować podaję w przepisie na lasagne link do przepisu ). I w zasadzie mamy wszystko gotowe, możemy układać wszystko w naczyniu żaroodpornym. Dzielimy wszystko na 3 części (pokrojone ziemniaki / boczek / por / sos beszamelowy). Na dole naczynia odrobina sosu żeby nie przywarło i kolejno warstwy - 1/3 pokrojonych ziemniaków , 1/3 boczku i pora , 1/3 sosu i tak kolejne 3 warstwy. Na samej górze starty ser. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 °C opcja termoobieg. Zapiekankę pieczemy około godzinki - aż ziemniaki zmiękną.
Smacznego !!!!
Wartości odżywcze oraz kalorie:
Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net
Komentarze
Prześlij komentarz