Lasagnię bardzo lubię robić, chodź jej czas przyrządzenia około półtorej godziny może zniechęcić ale jak jest spora porcja to macie z głowy obiad na dwa dni, na szczęście u nas nie ma tego problemu, na 3 osoby blacha starcza na 1 obiad :) pół blachy zjadam ja drugie pół Karolina z Fabianem :)
No to lecimy z tym przepisem.
Skład:
800g łopatki wieprzowej
400g makaronu do lasagne
400g pomidorów w puszcze
150g tartej mozzarelli
400ml mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
majeranek,oregano,bazylia,papryka,czosnek
Na patelni przesmażamy mięsko doprawiamy sola, pieprzem, bazylią, majerankiem, oregano, czosnkiem i papryką. Następnie dodajemy pomidory w puszcze i chwilkę dusimy. Sos mięsny mamy gotowy. Teraz pora na beszamel, w rondelku rozpuszczamy 2 łyżki masła i dodajemy 2 łyżki mąki - mieszamy trzepaczką, a następnie do powstałej papki dodajemy stopniowo partiami mleko. Powinna powstać konsystencja gęstej śmietany. Na koniec beszamel doprawiamy sola pieprzem i gałką muszkatołową.
Gdy sosy mamy gotowe można układać wszystko w naczyniu żaroodpornym. W moim przypadku z tych proporcji w naczyniu żaroodpornym, które mamy idealnie wchodzi 3 warstwy.
Na dół naczynia wylewam troszeczkę beszamelu aby makaron nie przywarł do naczynia i kolejno 1/3 surowe płaty makaronu, na to 1/3 beszamelu i 1/3 sosu mięsnego. Czynność powtarzamy 3-krotnie a na samej górze sypiemy mozzarellę.
Do pieca na 45-60 min 180/190°C opcja termoobieg. Makaron ma w pełni zmięknąć, można wbijać nóż aby sprawdzić. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy lasagnię jeszcze z 10 min.
Trochę schodzi, ale warto bo pychotka :)
Smacznego !!!
Wartość odżywcza oraz kalorie (4 porządne porcje):
Komentarze
Prześlij komentarz