Tuńczykowy lunchbox


Uwielbiam klasyczna sałatkę z tuńczyka, tak tak każdy z Was ją jadał - układane warstwy tuńczyka, białka, żółtka, sera, cebula, masło, majonez itd. Moja dzisiejsza propozycja była inspiracja właśnie tej klasycznej sałatki ale została zmodyfikowana tak aby pasowała jako pełnowartościowy posiłek. Aby było wszystko co potrzeba porcja białka, węgli oraz tłuszczu. Nie prezentuje się tak okazale jak oryginał, ale jest równie pyszna a może i nawet o niebo lepsza od oryginału. Przekonajcie się sami zasuwajcie do sklepu po składniki i do dzieła. U mnie poszło jako posiłek do pracy w wersji lunchbox. Wersja dla Pań wszystkie składniki dzielimy przez pół ;)

Składniki:
- 100g białego ryżu
- 2 jajka
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- łyżka majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- ogórek kiszony
- garść kukurydzy
- sól, pieprz do smaku


  • Jajka gotujemy na twardo i kroimy w drobna kosteczkę, ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu
  • Tuńczyka odsączamy z zalewy, ogórka kroimy w drobna kosteczkę
  • Wrzucamy do michy ryż, pokrojone jajka i ogórek, kukurydzę i tuńczyka, dodajemy majonez i jogurt i delikatnie mieszamy
  • Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i gotowe

Smacznego !!!

Wartość odżywcza oraz kalorie:

Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net

Komentarze