Zapiekane spaghetti


Prosta i bardzo fajna zapiekanka, którą zrobi każdy.  Jest mięsko, są warzywa , zapiekane ziemniaczki i mozzarella to chyba musi zasmakować każdemu. Mówię na nią zapiekane spaghetti, bo dolna baza bez warzyw smakuje jak domowe dobre spaghetti. Z racji tego że domownicy wybyli a musiałem sobie coś ugotować na obiad wpadł pomysł właśnie na ta zapiekankę, dlatego też podane proporcje idealnie spasują na jedną dobrze jedzącą osobę, chodź 1200kal / 84gB / 47gT / 124gW spasuje spokojnie na obiad dla dwóch osób :) Czas przygotowania to usmażenie mięska i warzyw oraz ugotowanie ziemniaczków, potem chwila w piecu aż serek się przyrumieni i można podawać. Łapcie i wcinajcie ze smakiem, niech moc będzie z Wami a masa nigdy nie spadała :)

Składniki:
-200g mielonej szynki
-400g ziemniaków
-190g koncentratu pomidorowego
- 1 mozzarella
- pół czerwonej papryki
- pół zielonej papryki
- pół cebuli
- 1 marchew
- łyżka masła
- sól, pieprz, papryka ostra, oregano, majeranek

  •  Ziemniaczki kroimy w drobna kosteczkę wrzucamy do lekko osolonej wody i gotujemy do miękkości - po ugotowaniu odcedzamy dodajemy odrobinkę masła i ugniatamy na puree - doprawiamy sola pieprzem do smaku,
  • Na patelni na odrobinie tłuszczu smażymy drobno posiekaną cebulkę, następnie dodajemy mięsko doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą, majerankiem i oregano i przesmażamy
  • Gdy mięsko będzie usmażone dodajemy drobno utarta marchew oraz pokrojone w drobne kosteczki papryki czerwoną i zieloną po czym chwilkę dusimy
  • Na sam koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystko dokładnie mieszamy



  • Do naczynia żaroodpornego układamy warstwę mięsną, na to puree ziemniaczane a na to plastry mozzarelli


  • Piekarnik nagrzewamy do 200°C opcja termoobieg i pieczemy około 15 min aż serek się pięknie rozpuści i przyrumieni



 Smacznego !!!





Wartość odżywcza oraz kalorie (1 porcja dla dzika  / 2 porcje dla normalnych śmiertelników):
 
Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net




Komentarze