Dzisiejsza propozycja na szybki i pożywny obiad z pieca, samo przygotowanie zajmuje raptem 15 min, później tylko czekanie aż wszystko się upiecze, ale w tym czasie można poleżeć i odpocząć a piekarnik zrobi za nas całą robotę. Pieczone białe kiełbaski z ziemniaczkami w delikatnym sosiku chrzanowym. Zjedzą zarówno Ci starsi (z dodatkiem, zimnego piwa) jak i młodsi smakosze ( z zimnym sokiem). Biała kiełbasa nie musi kojarzyć się tylko z Wielkanocą i żurem, ale doskonale nada się na sobotni obiad :) Przygotowujcie, testujcie, niech moc będzie z Wami :)
Składniki:
- 6 kiełbasek
- 4 ziemniaczki
- 1 opakowanie śmietany 18% (330ml)
- 200ml mleka
- 100g chrzanu tartego
- sól, pieprz
- świeża pietruszka
- Ziemniaczki obieramy i kroimy w cienkie talarki i układamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy odrobinę soli i pieprzu na górę
- Mieszamy śmietanę, mleko, tarty chrzan oraz sól i pieprz - gotową masę wylewany na ziemniaki
- Obsmażamy kiełbaski na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu układamy je do naczynia żaroodpornego na ziemniaki w zalewie oraz sypiemy odrobinę świeżej pietruszki
- Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wrzucamy do piekarnika opcja termoobieg 190-200 °C czas pieczenia 1h aż ziemniaczki będą mięciutkie
- Podajemy z zimnym piwem :)
Smacznego !!!!
Wartość odżywcza oraz kalorie (3 porcje):
Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net
Komentarze
Prześlij komentarz