Kotleciki jaglane


Nie masz pomysłu na obiad dla rodziny, a lubicie kaszę jaglaną, oto propozycja na pełnowartościowe pieczone placuszki jaglane. Zjedzą zarówno Ci mali jak i więksi smakosze, osoby na masie jak i na redukcji, osoby ćwiczące jak i unikające ruchu - krótko mówiąc zje je każdy :) Ja uwielbiam zajadać kaszę jaglaną bo jest sycąca, lekko strawna i przede wszystkim bogata w białko, dlatego łapcie ten przepis i dzielcie się nim z najbliższymi. Chrupiące z zewnątrz delikatne w środku z dodatkiem ulubionego sosiku niebo w gębie. Te placuszki będą hitem gwarantuję Wam to :)

Składniki:
- 100g surowej kaszy jaglanej 
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 surowe jajko
- 1 puszka tuńczyka
- 20g otrębów owsianych 
- garść świeżego szpinaku
- ząbek czosnku
- sól, pieprz, ostra papryka (według uznania)


  • W garnku w nieosolonej wodzie gotujemy kaszę jaglana według przepisu na opakowaniu - po ugotowaniu odsączamy i odstawiamy do przestygnięcia
  • W drugim garnku gotujemy dwa jajka na twardo - po ugotowaniu kroimy w drobniutką kosteczkę
  • Na patelni wlewamy odrobinę oleju, przesmażamy szpinak doprawiamy solą, pieprzem oraz drobno rozgnieciony ząbek czosnku  - przekładamy na drobne sitko w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu 
  • Tuńczyka odsączamy z zalewy
  • Do dużej miski wrzucamy ugotowaną kaszę, tuńczyka, szpinak, ugotowane jajka, surowe jajko, otręby owsiane, sól, pieprz i słodką paprykę - dokładnie mieszamy wszystkie składniki

  • Blachę do pieczenia wykładamy papierem, do pieczenia i smarujemy odrobiną tłuszczu
  • Formujemy kotleciki / kuleczki według uznania i przekładamy na blachę - z wierzchu można je lekko posmarować tłuszczem

  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C opcja termoobieg + opiekanie góra dół
  • Pieczemy do uzyskania chrupkiej otoczki około 30 minut (po 15 min można przewrócić na drugą stronę)

Smacznego!!!






Wartość odżywcza oraz kalorie (11 sztuk kotlecików):

Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net


 

Komentarze