Tarta z cukinią



Kto powiedział że tarta musi być pracochłonna, zrobienie ciasta, później jego chłodzenie pieczenie wykładanie farszu i kolejne zapiekanie i dopiero można jeść. Idźmy na łatwiznę po to są w sklepach gotowe ciasta aby z nich korzystać i ułatwiać sobie życie :) Czas przygotowania tej tarty razem z pieczeniem zajmie wam około 30 min (20 min samego pieczenia), nie jest skomplikowana każdy amator gotowania taki jak ja poradzi sobie bez problemu. Powiedziałem sobie zostało jeszcze cukinii od Magdy, więc trzeba coś wymyślić aby zaskoczyć żonę. Pomysł padł na tartę, od razu wiedziałem że skorzystam z gotowca ciasta francuskiego na tygodniu brakuje czasu na wszystko więc proces gotowania minimalizujemy maksymalnie :) Na weekendzie może spróbuję zrobić tartę owocową więc wtedy uskutecznię już przepis na prawdziwe ciasto do tarty - więc bądźcie cierpliwi. Na ciasto francuskie poza cukinią, która jest składnikiem głównym dodałem składniki, które lubimy i moim zdaniem idealnie spasowały do tej tarty. Testujcie bo warto, delikatna i lekka kolacja, a że wyszła cała blacha to spokojnie najedzą się ze 3 osoby.


Składniki:
1 op ciasta francuskiego
serek bieluch
średnia cukinia
1 jajko
ser pleśniowy
sól, pieprz

  • Na blachę wykładamy papier do pieczenia a następnie płat ciasta francuskiego i zawijamy brzegi - aby zawartość nam się nie wylała :)
  • Cukinie kroimy na małe cieniutkie kawałeczki (u mnie półplasterki)
  • Serek bieluch, jajko oraz odrobinę soli i pieprzu mieszamy dokładnie w miseczce
  • Ser pleśniowy kroimy na mniejsze kawałeczki
  • Na ciasto francuskie wylewamy masę jajeczno-serową, na to układamy obok siebie kawałki cukinii, a na to kawałeczki serka pleśniowego

  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220°C i wrzucamy blachę do pieca na 10 min, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200°C i pieczemy kolejne 10 min.

Smacznego !!!! 

Wartość odżywcza oraz kalorie:

Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net


Komentarze