Kolejna odsłona lekkiej, bardzo pysznej oraz prostej do przygotowania sałatki. Bogata w białko i zdrowe tłuszcze a przy minimalnej ilości węgli jest to posiłek idealny przed snem. Sałatkę przyrządziłem dla mojej ukochanej żony z okazji imienin. Jako dodatek poszła lampka białego półwytrawnego wina - i muszę przyznać bardzo nam smakowało. Kilka prostych składników, pyszny limonkowy dressing chwila w kuchni i Wasza druga połówka będzie zachwycona. Łapcie ten prosty przepis i zachęcam do spróbowania w domu.
Składniki:
200g łososia norweskiego w kawałku
1 kulka mozzarelli
pół czerwonej cebulki
sok z połowy limonki
2 garści rukoli
garść pestek dyni
40 ml oliwy z oliwek
ząbek czosnku
sól, pieprz
- Łososia kroimy w drobne kawałeczki i obsmażamy na patelni - przerzucamy na ręcznik papierowy aby odsączyć z tłuszczu.
- Cebulkę kroimy w piórka, mozzarellę w małe kawałeczki.
- Do blendera wrzucamy oliwę, sok z połowy limonki, sól, pieprz i rozgnieciony ząbek czosnku - miksujemy. Dressing gotowy.
- Rukolę wrzucamy do miski i zalewamy połową dressingu, dokładnie mieszamy.
- Na talerze wrzucamy kolejno rukolę, kawałki łososia, cebulkę, mozzarelle i pestki dyni na koniec zalewamy pozostałym dressingiem.
Smacznego !!!
Wartość odżywcza oraz kalorie (2 porcje):
Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net
Komentarze
Prześlij komentarz