Hot dog od razu człowiekowi kojarzy się z bułą i parówką toną musztardy i ketchupu. U mnie z tych 4 rzeczy zgadza się tylko w zasadzie jedno - bułka hehe i to też idąc na łatwiznę w sklepie zakupiliśmy z żona bułki w kształcie litery U, które po 3 min w piekarniku są gotowe do zjedzenia, chrupkie do farszu i gorących frankfurterek nadały się idealnie. Fabian oczywiście zjadł bez farszu sama ,,buła,, z kiełbaską. Oczywiście obowiązkowo do hot doga musiały być fryteczki - a że ma być kalorycznie to smażone na głębokim tłuszczu :)
Składniki:
8 frankfurterek
8 bułek hotdogowych
2 cebule
1 marchew
1 mała słodka papryka
1 łyżka oleju
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka - do smaku
Cebulkę, papryczkę kroimy w drobna kosteczkę, marchew ścieramy na drobniutkiej tarce. Wrzucamy wszystko na odrobinę tłuszczu doprawiamy sola pieprzem, majerankiem, słodka i ostra papryka i dusimy chwilkę aż wszystko zmięknie.
Po tym czasie dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego dokładnie mieszamy i farsz do hot dogów mamy gotowy.
Bułeczki opiekłem w piekarniku 220°C około 3 min, kiełbaski podsmażyłem na patelni aż były chrupiące.
Na ciepłą bułę nakładamy farsz, na to gorąca kiełbaska podajemy razem z fryteczkami.
Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz