Zupa krem z czerwonej soczewicy


Ile razy mieliście sytuacje że zostaje Wam rosołu i robicie z niego pomidorówkę, obstawiam że za każdym razem tak jest. U mnie miało być podobnie ale myślę nie tak łatwo się nie poddam na bazie rosołku zrobimy pyszną zupkę krem, szybki wniór do lodówki co można przyrządzić i już po chwili pomysł się wyklarował. Wyszła bardzo gęsta  i pyszna zupka dlatego serdecznie polecam Wam ją zrobić. Opcja dla małoletnich niejadków - dodajcie dużo warzyw zmiksujcie i nawet nie będą wiedzieć co jedzą :) Fabian w życiu by nie zjadł cukinii i soczewicy a w zupce krem zjadł i nawet prosił o dokładkę.

Składniki:
1,5l rosołu lub bulionu mięsno warzywnego 
100g czerwonej soczewicy
2 średnie ziemniaczki
1 cukinia
1 cebula
2 świeże pomidorki
2 marchewki (zostały mi z rosołu)
200g serek kanapkowy czosnkowy
garść świeżej pietruszki
sól, pieprz


Na sitko wysypujemy soczewicę i płukany pod bieżącą zimna wodą ze dwa razy. Do garnka wlewamy bulion i po zagotowaniu dodajemy drobno pokrojone ziemniaki, cukinie, cebulę oraz przepłukaną soczewicę. Gotujemy około 15min aż wszystko będzie mięciutki.
Następnie dodajemy drobno pokrojone pomidorki (sam miąższ bez skóry) ugotowana marchew (jeśli nie mamy kroimy ją razem z ziemniakami i wtedy zaczynamy gotować) oraz garść świeżej pietruszki. Gotujemy kilka minut.
Odstawiamy do wystudzenia po czym dodajemy serek kanapkowy i wszystko miksujemy blenderem. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Gotowe.

Smacznego !!!

Wartość odżywcza oraz kalorie:

Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net

Komentarze