Szaszłyki z kury w dressingu musztardowym




Okres grillowy można uznać za otwarty to i u nas z opcją na grill. Co poza kiełbaskami, karkówkami i schabami najlepiej smakuje - oczywiście że szaszłyki, ja smażyłem na grillu elektrycznym ale śmiało na węglowego grilla z nimi. Mięsko z kurczaka bo kto go nie lubi, do tego kilka warzyw lekki dressing do polania szaszłyków żeby nie były suche i mamy pomysł na pyszny obiad :)

Składniki:
750g piersi z kurczaka (3 filety)
1 duża czerwona papryka
5 pieczarek
2 cebule
sol, pieprz
ostra papryka, czosnek granulowany
łyżeczka oleju z pestek winogron

Dressing:
50 ml oleju z pestek winogron
2 łyżeczki musztardy chrzanowej
ząbek czosnku
sól, pieprz


Kurczaka kroimy na średnie w miarę kwadratowe kawałki. Wrzucamy do miski dodajemy łyżkę ojeju, łyżkę czosnku granulowanego, pół łyżeczki ostrej papryki oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na pół godzinki aby się zamarynowało.
Paprykę kroimy w kwadratowa kostkę, każdą z cebul na pół i kolejno połówki też na pół i takie ćwiartki z cebul będą idealne, każdą z pieczarek na 4 części. Nadziewamy jak nam pasuje - mięska jest najwięcej więc jego nie żałujemy :) U mnie poszło: 
Cebula/Mięsko/Papryka/Mięsko/Pieczarka/Mięsko -  x 2 i na końcu cebulka :)


Przygotowanie dressingu to kilka sekund - do blendera wkładamy olej z pestek winogron, musztardę (koniecznie chrzanową bo daje smaczek), czosnek i troszkę soli i pieprzu - miksujemy i gotowe.
Szaszłyki kładziemy na grilla i polewamy dressingiem, po przerzuceniu czynność powtarzamy. Proporcje dressingu można zwiększyć - bo idealnie nadaje się również do polania już upieczonych szaszłyków. Z podanych proporcji wyszło mi 6 szaszłyków a jako dodatek zaserwowałem cukinię z grilla.

Smacznego !!!

Wartość odżywcza oraz kalorie:



Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net


Komentarze