Sezon na szparagi w pełni, co najbardziej pasuje do szparagów chyba jajka oraz szynka szwarcwaldzka, dlatego najbardziej popularne jajka sadzone na szparagach albo szparagi pieczone w szynce :) Postanowiłem zrobić jakiś przepis z połączenia tych dwóch pierwszych produktów, jajko - źródło białka , szparag - porcja warzyw więc brakuje węgli i tłuszczu - jako źródło węglowodanów poszły młode ziemniaczki (jakoś ryże, kasze mi tu nie pasowały) a jako źródło tłuszczu dressing chrzanowo czosnkowy na bazie oleju z pestek winogron. Powiem Wam szczerze wyszła lekka i pyszna kolacja dla dwojga - standardowo żona zjadła 1/3 a ja 2/3 podanej porcji ale tak to już u nas jest że moje porcje muszą być dwa razy większe :)
Składniki:
250g zielonych szparagów
3 młode ziemniaczki
4 jajka
20 ml oleju z pestek winogron
2 łyżeczki musztardy chrzanowej
ząbek czosnku
sól, pieprz
2-3 gałązki świeżego szczypiorku
W garnuszkach gotujemy szparagi, jajka na twardo i młode ziemniaczki (skroiłem je w grubsze plastry aby się szybciej ugotowały). Po około 10 min mamy wszystko ugotowane. W blenderze miksujemy olej, musztardę, czosnek i szczypiorek - dressing gotowy. Ugotowane składniki kroimy na mniejsze kawałki i wykładamy na talerz. Polewamy dressingiem, odrobina soli i pieprzu na górę i zajadamy. Smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło.
Smacznego !!!
Wartość odżywcza oraz kalorie (2 porcje):
Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net
Komentarze
Prześlij komentarz