Bardzo lubię eksperymentować z takimi placuszkami, generalnie otwieram lodówkę patrze co jest w środku i z tego staram się coś wymyślić. I tak też było w tym przypadku - szybka kolacja dla żony i wyszły takie oto piękne placuszki - bezmięsne więc jest wege. Bardzo szybko się je robi, smakują bardzo dobrze więc zachęcam do przetestowania. Pasował by to tego jeszcze jakiś sosik - czosnkowy albo jakiś pikantny - ale nie zdążyłem zrobić :)
Składniki:
100g ciecierzycy z puszki
100g czerwonej fasoli z puszki
1 cukinia
4 rzodkiewki
2 ząbki czosnku
garść świeżej pietruszki
garść świeżego szczypiorku
1 średnia cebula
1 jajko
2 łyżki mąki
sól, pieprz
olej do smażenia
Ciecierzyce i fasolę lekko zgniatamy praską do ziemniaków, dodajemy utartą na grubych oczkach cukinie, drobno startą cebulę i rzodkiewkę, posiekana pietruszkę i szczypiorek, przetarty czosnek oraz wbijamy jedno jajko. Dokładnie mieszamy - następnie dodajemy dwie łyżki mąki oraz sól i pieprz do smaku. Olej rozgrzewamy na patelni i smażymy małe placuszki na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym. Wyszło mi 15 sztuk - dwie osoby się najedzą spokojnie :)
Smacznego !!!
Wartość odżywcza oraz kalorie :
Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net
Komentarze
Prześlij komentarz