Kurczak pod śmietanową pierzynką



Nieśmiertelny kurczak, dzisiaj w formie nadziewanej i pieczonej. Jeśli wasze dzieci nie lubią szpinaku to zaserwujcie im to danie a zjedzą ze smakiem, nawet poproszą o dokładkę. U mnie rodzina zjadła ze smakiem a dodatkowa pierzynka śmietankowa sprawiła że kurczak nie był suchy. Czas przygotowania wszystkiego to około 15 min + pieczenie ale tu piecze za Was piekarnik. Później tylko wyjąć podać z ulubionymi dodatkami i gotowe.

Składniki:
4 filety z kurczaka
200g szpinaku baby
150g serka kanapkowego szczypiorek z czosnkiem
400ml śmietany 18 %
10ml oliwy z oliwek
sól, pieprz, czosnek granulowany


Każdy z filetów oczyszczamy, nacinamy w połowie i rozbijamy na spore kawałki. Szpinak przesmażamy na oliwie z oliwek, doprawiając solą pieprzem i czosnkiem granulowanym (nieśmiertelna trójca do szpinaku).  Każdy z rozbitych kawałków mięsa smarujemy serkiem kanapkowym (połowa opakowania serka na 4 kawałki mięska - pozostała część serka do wykorzystania później), a na górę szpinak


Każdy z kawałków mięsa składamy na pół i tak przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Na górę troszkę soli oraz pieprzu.


Piekarnik nagrzewamy do 180 °C opcja termoobieg i wrzucamy naczynie z kurakiem na 15 min. W tym czasie w misce mieszamy śmietanę z pozostałą częścią serka kanapkowego oraz dodajemy troszkę soli i pieprzu do smaku. Po 15 min pieczenia wyjmujemy naczynie z piekarnika, mięsko powinno się lekko ściąć, teraz łyżka nakładamy zalewę śmietanowo serową na każdy z kawałków mięska i wrzucamy ponownie do pieca na jakieś 25min. U mnie łączny czas pieczenia wynosił 40 min. Podane z brązowym ryżem.

Smacznego !!!!

Wartość odżywcza oraz kalorie (4 porcje):

Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net

Komentarze