Składniki:
pół awokado
6 sztuk małych pomidorków cherry
125g mozzarelli
1 gałązka selera naciowego
garść sałaty lodowej - wedle uznania
drobno posiekana zielonej pietruszki - do smaku
dressing:
3 łyżki oleju z pestek winogron
2 łyżeczki musztardy ostrej
utarty ząbek czosnku
kilka kropel soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
Mozzarellę i awokado kroimy w drobną kostkę, selera naciowego na drobne kawałeczki (dodałem tylko jedną gałązkę aby dodać chrupkości w sałatce a taka ilość spowoduje że jego smak nie będzie odczuwalny ), sałatkę lodową w drobne kawałeczki, mini pomidorki na 4 części każdy - wszystko wrzucamy do miski + świeżo posiekana zielona pietruszka. Teraz pozostaje nam zrobić dressing. Do małego słoiczka dodajemy 3 łyżki oleju z pestek winogron (może być i oliwa z oliwek - u nas akurat ten olej otwarty), 2 łyżeczki ostrej musztardy, starty ząbek czosnku, kilka kropel soku z cytryny, sól pieprz. Zamykamy słoik i chwilkę energicznie mieszamy :) Polewamy dressingiem pokrojone składniki w misce, delikatnie mieszamy. Wcinamy ze smakiem:)
Smacznego !!!
Wartość odżywcza oraz kalorie (2 porcje):
Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net
Komentarze
Prześlij komentarz