Papryki faszerowane


Wchodzimy z żoną do sklepu i rzucają mi się w oczy piękne czerwone papryki - i od razu główka myśli co można by z nich wykombinować - kilka podpytek żony na co ma ochotę - no i po chwili wiemy że będziemy wcinać pieczone faszerowane papryki. Pomysł prosty i banalny taki albo podobny przepis stosowałem przy diecie 2xME bo fajnie wpasowywał się w kaloryczność posiłków - proste składniki, którymi możemy korygować w górę i w dół dlatego spasuje pod wszystkie diety świata :) poza wegańską hehe bo w przepisie jest mięsko :) No to lecimy :)

Składniki:
1kg mielonej łopatki wieprzowej
6 dużych papryk
250g ryżu
200g koncentratu pomidorowego
pęczek szczypiorku
mozzarella do posypania około 50g
mielona słodka papryka, zioła prowansalskie, czosnek granulowany
sól, pieprz

Ryż gotujemy na sypko, mięsko przesmażamy na patelni z przyprawami (u mnie słodka papryka, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, sól i pieprz) - ugotowany ryż mieszamy z przesmażonym mięskiem oraz drobno pokrojonym szczypiorkiem i mamy gotowy farsz. Papryki kroimy na pół (wzdłuż) i oczyszczamy. Połówki papryk faszerujemy mięskiem z ryżem a na wierzchu posypujemy troszeczkę sera. Piekarnik termoobieg + opiekanie góra/dół 180-190 °C pieczemy przez około 30-40 min aż papryki zmiękną a serek roztopi.

Smacznego !!!

Wartość odżywcza oraz kalorie:

Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net

Komentarze