Składniki:
1kg mielonej łopatki wieprzowej
6 dużych papryk
250g ryżu
200g koncentratu pomidorowego
pęczek szczypiorku
mozzarella do posypania około 50g
mielona słodka papryka, zioła prowansalskie, czosnek granulowany
sól, pieprz
Ryż gotujemy na sypko, mięsko przesmażamy na patelni z przyprawami (u mnie słodka papryka, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, sól i pieprz) - ugotowany ryż mieszamy z przesmażonym mięskiem oraz drobno pokrojonym szczypiorkiem i mamy gotowy farsz. Papryki kroimy na pół (wzdłuż) i oczyszczamy. Połówki papryk faszerujemy mięskiem z ryżem a na wierzchu posypujemy troszeczkę sera. Piekarnik termoobieg + opiekanie góra/dół 180-190 °C pieczemy przez około 30-40 min aż papryki zmiękną a serek roztopi.
Smacznego !!!
Wartość odżywcza oraz kalorie:
Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net
Komentarze
Prześlij komentarz