Składniki:
2 średnie cukinie
4 garście szpinaku
250 g przecieru pomidorowego
150g sera pleśniowy
po 1 łyżeczce oregano, bazylii, majeranku i czosnku granulowanego
sól, pieprz
Cukinie pokroiłem w podłużne plastry (z dwóch cukinii 12 szt) z myślą o roladkach :) i opiekłem z obu stron na grillu elektrycznym - jeśli nie macie proponuje przesmażyć je chwilkę na patelni aby zmiękły - a następnie odsączamy na ręczniku papierowym z tłuszczu. Przecier pomidorowy mieszamy z przyprawami (oregano, majeranek bazylia i czosnek) ewentualnie sól, pieprz do smaku. Ser pleśniowy kroimy na mniejsze kawałki. I generalnie mamy wszystko gotowe. Teraz możemy zająć się układaniem wszystkiego w foremkach.
Układamy warstwy:
Sos pomidorowy / Cukinia / Liście szpinaku / Ser pleśniowy
powtarzamy
Sos pomidorowy / Cukinia / Liście szpinaku / Ser pleśniowy
i na sama górę zmieściłem jeszcze
Cukinia / Sos pomidorowy
Gdy mamy wszystko ułożone to do pieca 180 °C opcja termoobieg około 20 min - jak cukinie z góry będą miękkie danie gotowe.
Polecam zrobić w takich małych foremkach bo później łatwiej z nich zjeść i nie ma problemu z przekładaniem na talerz aby się nie rozwaliło - a wychodzi płynna bo mamy sos pomidorowy dodatkowo rozpuszczony ser.
Smakuje obłędnie :)
Smacznego !!!
Wartość odżywcza oraz kalorie (4 porcje):
Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net
Komentarze
Prześlij komentarz