Dzisiaj kolejna propozycja na szybki i pożywny lunchbox na wynos - a że piątek to dzisiejsza propozycja lunchbox wegetariański :) Dużo czytam o dietach bezmięsnych i powiem szczerze chociaż jestem mięsożercą to bardzo często korzystam z darów natury, bogatych w białko roślinne. Soczewice, fasole, kasze, ryże, ciecierzyca - z tych produktów w połączeniu ze świeżymi warzywami można przygotować pełnowartościowy posiłek :) Jeśli nie mam wystarczającej ilości białka zawsze dorzucam jajko, coś tam czytałem i wiem że wegetarianie jajka jedzą :) Najwięcej czasu schodzi z samym ugotowaniem składników - potem tylko doprawienie wymieszanie i gotowe. Jeśli jakaś Pani będzie zainteresowana takim posiłkiem to wszystkie poniższe składniki dzieli na połowę i będą odpowiednie proporcje :)
Składniki:
50g brązowego ryżu
50g ciecierzycy z puszki
50g fasoli czerwonej z puszki
50g czerwonej soczewicy
2 jajka ugotowane na twardo
dwie garście szpinaku baby
łyżka oleju z pestek winogron
łyżeczka musztardy pikantnej
sok z cytryny
sól pieprz, czosnek granulowany
Tak jak wspominałem wcześniej najwięcej schodzi z gotowaniem. Gotujemy brązowy ryż (około 20-25min), czerwoną soczewice (około 10min) oraz jajka na twardo. Na patelni przesmażamy szpinak z solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, fasole i ciecierzyce odsączamy z zalewy i płukany pod bieżącą wodą. Gdy wszystko ugotowane łączymy składniki: ryż, soczewicę, fasolę, ciecierzycę, przesmażony szpinak - dodajemy łyżkę oleju z pestek winogron, kilka kropel soku z cytryny, musztardę i wszystko mieszamy. Próbujemy - ewentualnie doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Jako dodatek białkowy u mnie dwa jajka gotowane na twardo. Do wcinania na ciepło ale z braku laku możliwości podgrzania w mikrofali na zimno tez wejdzie :)
Smacznego !!!
Wartość odżywcza oraz kalorie:
Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net
Komentarze
Prześlij komentarz