Nie będę ukrywał że nie raz zdarzało mi się pod osłoną nocy wcinać w przydrożnych budach czy lokalach, zawijasy zwane ,,kebabem'' - człowiek głodny zje wszystko - i w składzie pewnie jest dosłownie wszystko co możliwe hehehe Od kilku lat jestem czysty - nie jadam w takich miejscach omijam szerokim łukiem, a gdy mam ochotę to robię sobie w domu moją wersję tego tureckiego przysmaku :) Domownicy zadowoleni bo im smakuje. Kilka prostych składników i pyszny obiad gotowy. W sklepie żona się ze mnie śmiała bo stałem z 5 min i zastanawiałem się czy tortilla czy pita do kebaba - ostatecznie padło na drugą opcję. Upieczone chrupkie mięsko , surówka według przepisu mojej teściowej, chlebek pita i sos czosnkowy - OTO MOJA WERSJA KEBABA :)
Składniki:
700g szynki wieprzowej w kawałku
6 małych chlebków pita
słodka papryka, ostra papryka
zioła prowansalskie, czosnek granulowany
sól, pieprz
Surówka:
pół główki kapusty białej
1 marchew
świeży koperek - garść
3 łyżki oleju
2 łyżeczki musztardy ostrej
sól, pieprz
Sos:
200g jogurtu naturalnego
łyżka majonezu
3 ząbki czosnku
sok z cytryny
sól, pieprz
Mięsko kroimy na cienkie małe kawałeczki - zasypujemy przyprawami (u mnie słodka i ostra papryka, czosnek granulowany i zioła prowansalskie - kto co lubi). Mięsko przesmażamy na patelni - a następnie wrzucamy do naczynia żaroodpornego i do piekarnika 180-200 °C opiekanie z góry aż będzie chrupiące (15-20min) - zależy od piekarnika, dlatego trzeba zerkać żeby się nie spaliło :)
Teraz zajmijmy się surówką, kapustę kroimy drobno dorzucamy utarta marchew, posiekany koperek, olej i musztardę - wszystko mieszamy i do lodówki aż kapustka zmięknie. Smakujemy i doprawiamy ewentualnie sola i pieprzem. Surówka gotowa.
Sos czosnkowy - banał - mieszamy jogurt naturalny, majonez, przetarty czosnek, sok z cytryny - doprawiamy solą, pieprzem - dokładnie mieszamy i do schłodzenia do lodówki.
Wszystkie półprodukty gotowe :)
Rozcinamy pitę, wrzucamy surówkę i mięcho, składamy bułę i na chwile do opiekacza - jeśli takowego nie mamy to można gotową bułę z farszem na chwile do piekarnika aby sie buła opiekła.
Troszkę zachodu jest - ale taki domowy kebab smakuje o niebo lepiej od tego ,,barowego,, a dodatkowo wiesz co jesz :)
Smacznego !!!
Wartość odżywcza oraz kalorie:
Kebab:
Sos czosnkowy:
Komentarze
Prześlij komentarz