Ciasto czekoladowe bez pieczenia

  
Dzisiejsza propozycja ciasto czekoladowe bez pieczenia. Moja żona nienawidzi takich przepisów, bo to najgorsze zło jakie może być - ciasto !!! Smaczne, Pyszne ale jednocześnie Kaloryczne :) ale tak to jest z ciastami - nie da się zrobić niekalorycznego ciasta :) na pocieszenie dodam że nie dodałem dodatkowego cukru - poza ten który jest w składnikach - a jest ich raptem 5 :) samo przygotowanie ciasta to pół godziny - najdłużej schodzi z jego schłodzeniem. Polecam robić na wieczór i do śniadania i porannej kawki mamy pyszne ciacho.

Składniki:
350g herbatników maślanych
150g masła
250g serka mascarpone
200g mlecznej czekolady
3-4 rurki waflowe do dekoracji

Herbatniki mielimy na drobna kawałeczki w robocie kuchennym, masło rozpuszczamy w rondelku. Wystudzone masło mieszamy z herbatnikami - wykładamy na dno foremki na ciasto i dokładnie ugniatamy (w moim przypadku tortownica o średnicy 24cm). Gotowy spód do lodówki około 1h. 2 tabliczki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy lekko przestygnie dokładnie mieszamy ją z serkiem mascarpone - i mamy gotowa masę - która przekładamy na schłodzony spód. Na górę masy możemy dodać drobno pokrojone rurki waflowe - w celach dekoracyjnych jak i smakowych :) Do lodówki na kilka godzin (najlepiej całą noc) w celu schłodzenia i połączenia się warstw. Pyszne ciasto czekoladowe gotowe :)

Smacznego !!!


Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net

Komentarze