Wątróbki z kurczaka


Wątróbka z kuraka - niedoceniana przez większość a tak naprawdę jest to chyba najtańsze źródło białka zwierzęcego dostępne na rynku prawie 20g białka na 100 g produktu mówi samo za siebie :) Jedyny minus to gdy kuraki faszerowane były ,,sterydami'' to wszystko ląduje w ich wątrobie, ale dla osób ćwiczących to nie problem :) jak to mówią na sucho to i trawa nie urośnie hehehe Przepis banalnie prosty, zawsze zaczynam go dzień wcześniej i mocze przez całą noc wątróbki w mleku, bardzo poprawia to ich smak :) 

Składniki:
700g wątróbek z kurczaka
200-300 ml mleka do namoczenia wątróbek
2 cebulki
mąka do oprószenia wątróbek
olej do smażenia
sól, pieprz, majeranek

Wątróbki czyścimy i kroimy w małe kawałeczki zalewamy mlekiem i na noc do lodówki. Gdy już się pomoczą odlewamy mleko i odsączamy je na sitku. Następnie każdy kawałem oprószam mąką i na olej - smażę partiami żeby wątróbki się dobrze wysmażyły a nie dusiły - ta ilość to około 4 smażenia. Gdy mam już przesmażone wszystkie wątróbki wrzucam je do większej patelki oraz dodaję cebulkę skrojoną w pół-talarki i chwilę przesmażam. Teraz można doprawić wątróbki - 2 łyżeczki majeranku (jak ktoś lubi to i 3) oraz sól i pieprz do smaku. Gdy wszystkie przyprawy połączą się z wątróbką a cebulka lekko zmięknie zalewamy wszystko wodą (300-400ml - gdy będzie za gęste zawsze możemy jeszcze podlać wodą) i tak dusimy chwilkę (15-20min) aż wątróbki zmiękną - a dodatkowo powstanie nam pyszny majerankowy sosik :) U nas poszło z puree z ziemniaczków - i taką wersję też Wam polecam.

Smacznego !!!

Wartość odżywcza oraz kalorie (3 porcje):

Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net

Komentarze