Kolejny przepis z ziemniaków a mianowicie nieśmiertelne placki ziemniaczane. W moim domu rodzinnym zawsze od kiedy pamiętam sobota - na obiad placki ziemniaczane lub placek po węgiersku. I choć nie mieszkam tam już ładnych parę lat to czasem z radością odwiedzę mamę przy sobocie i wsunę kilka placków ziemniaczanych. Od czasu do czasu zaserwuje je mojej żonie bo jak twierdzi bardzo jej smakują :) Przepis nie jest skomplikowany, jak to na placki ziemniaczane.
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 jajka
1 duża cebula
2-3 łyżki mąki
sól, pieprz
Ziemniaczki i cebulę trzemy drobno w robocie (lub ręcznie jak kto woli). Następnie na gęstym sitku odsączamy całkowicie wszystkie płyny z utartych ziemniaków. Dzięki temu będą to placki ziemniaczane a nie mączne :) Do całkowicie odsączonych ziemniaków dodajemy dwa jajka, sól pieprz według uznania i troszeczkę mąki żeby zagęścić ciasto. Smażymy na złocisty kolor, wcinamy solo, ze śmietaną lub jakimś sosikiem - jak kto lubi.
Smacznego !!!!!!
Komentarze
Prześlij komentarz