Klopsiki mięsne z puree z czerwonej soczewicy



Ostatnio nie miałem pomysłu na szybki obiad, w lodówce była mielonka - na pierwszy rzut oka mielonka to trzeba zrobić mielone hehehe ale miało być coś prostszego, bez mozolnego stania przy patelni i smażenia góry kotletów :) no i szybka decyzja zrobię małe klopsiki zapiekane w piekarniku. Jak postanowiłem tak zrobiłem, a że żona chce teraz odżywiać się bardziej fit to jako dodatek delikatne puree z soczewicy. Żonie smakowało więc będę kombinował takie rozwiązania częściej. Przepis banalnie prosty, no to zaczynamy.

Składniki:
500g mielonej szynki wieprzowej
100g czerwonej soczewicy
1 jajko
łyżka koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
słodka papryka
zioła prowansalskie
świeży koperek

Do mięska dorzucamy jajko oraz przyprawy (sól,pieprz,paprykę, zioła prowansalskie i drobno posiekany koperek) - odstawiamy na chwilę do lodówki aby przeszło smakiem przypraw. W tym samym czasie gotujemy soczewicę. Następnie odcedzamy ją i blendujemy na gładka masę z koncentratem pomidorowym i czosnkiem - doprawiamy opcjonalnie sola i pieprzem - puree gotowe (uwaga wychodzi BARDZO CZOSNKOWE - jeśli ktoś nie lubi można go pominąć :)). Wyjmujemy zamarynowane mięsko i formujemy klopsiki - wielkość dowolna, ja przed pieczeniem obtoczyłem je lekko w bułce tartej wyszły chrupiące - można tą opcje pominąć i wyjdą bardziej delikatne. Pieczemy max pół godzinki w temperaturze 200 °C opcja termoobieg - pod sam koniec można włączyć opiekanie z góry. Wersja FIT gotowa :) opcja MurderFit - dodajemy ugotowany ryż, ziemniaki albo makaron na podbicie kalorii :)


Wartości odżywcze oraz kalorie (3 porcje):



Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net

Komentarze