Schab po cygańsku




Pierwszy raz tą potrawę jadłem na jakiejś imprezie u mojej wspaniałej szwagierki Patrycji :) tak mi zasmakowało że wskoczyło do mojego menu na stałe. Przepis banalnie prosty, jedynie długi czas pieczenia ale coś za coś, chcemy zjeść smacznie czasem trzeba poczekać. W oryginale schab po cygańsku, ale u mnie po modyfikacjach próbach i błędach bez majonezu na wierzchu. No to lecimy:

Składniki : 
1kg schabu
150g tartej mozzarelli
3 marchewki
3 cebule
sól, pieprz, maggi

Schabik kroimy na 10 kawałków, marchewkę kroimy w talarki, cebulkę w piórka.
2/3 marchwi i cebuli wrzucamy na dół naczynia żaroodpornego doprawiamy sola pieprzem i maggi. Na to układamy plastry schabu jeden obok drugiego, zasypujemy pozostałą częścią marchewki i cebuli ponownie doprawiamy solą pieprzem, maggi a na to rozsypujemy ser.
Możemy dodać inne warzywa: pora, selera, pietruszkę - kompozycja dowolna :)
Naczynie przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika 180°C opcja termoobieg. Pieczemy 1h30min po czym zdejmujemy folie i dopiekamy jeszcze 30 min.

Smacznego !!!! 

Wartość odżywcza oraz kalorie (4 porcje):



Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net






Komentarze