Jak wspominałem przy przepisie na płatki ryżowe z owocami na śniadania płatki owsiane niekoniecznie mi podchodzą, natomiast w przypadku wykorzystania ich do ciastek sprawdzają się mega. Przepis banalny z pieczeniem zajmuje coś koło 40 min. Kompozycja oczywiście jest dowolna. Główne składniki płatki owsiane, mąka, masło, jajo i miód jako słodzik – pozostałe składniki można dowolnie modyfikować. Ja stawiam na migdały i żurawinę – można dodawać wiórki kokosowe (żona nie lubi więc odpadają u nas), banana, inne orzechy, rodzynki, bakalie. Co kto lubi.
Skład:
50g mąki pszennej
110g masła
1 jajko
50g zmielonych migdałów
20g miodu
30g żurawin
1 cukier wanilinowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Piekarnik rozgrzewamy do 190°C opcja termoobieg. Masło
rozpuszczamy w garnku i studzimy, jajko roztrzepujemy w szklance. W misce
mieszamy składniki suche: płatki, mąkę, zmielone migdały, cukier wanilinowy i
proszek do pieczenia. Do składników suchych dodajemy rozpuszczone masło i miód
- dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jajko i na samym końcu żurawinę.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i formujemy ciastka z masy, zostawiamy
miejsca bo ciastka trochę wyrosną. Pieczemy 15 min, po czym wyłączamy piekarnik
i zostawiamy je jeszcze 10 min w piekarniku aby doszły. Następnie zdejmujemy z blachy czekamy aż przestygną i
wcinamy.
Wartości
odżywcze oraz kalorie:
Wartość odżywcza opracowana na stronie
www.kalkulatorkalorii.net
Komentarze
Prześlij komentarz