Ciastka owsiane


Jak wspominałem przy przepisie na płatki ryżowe z owocami na śniadania płatki owsiane niekoniecznie mi podchodzą, natomiast w przypadku wykorzystania ich do ciastek sprawdzają się mega. Przepis banalny z pieczeniem zajmuje coś koło 40 min. Kompozycja oczywiście jest dowolna. Główne składniki płatki owsiane, mąka, masło, jajo i miód jako słodzik – pozostałe składniki można dowolnie modyfikować. Ja stawiam na migdały i żurawinę – można dodawać wiórki kokosowe (żona nie lubi więc odpadają u nas), banana, inne orzechy, rodzynki, bakalie. Co kto lubi.

Skład:
100g płatków owsianych górskich (50g zmielonych na mąkę + 50g normalnych)
50g mąki pszennej
110g masła
1 jajko
50g zmielonych migdałów
20g miodu
30g żurawin
1 cukier wanilinowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia



Piekarnik rozgrzewamy do 190°C opcja termoobieg. Masło rozpuszczamy w garnku i studzimy, jajko roztrzepujemy w szklance. W misce mieszamy składniki suche: płatki, mąkę, zmielone migdały, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Do składników suchych dodajemy rozpuszczone masło i miód - dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jajko i na samym końcu żurawinę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i formujemy ciastka z masy, zostawiamy miejsca bo ciastka trochę wyrosną. Pieczemy 15 min, po czym wyłączamy piekarnik i zostawiamy je jeszcze 10 min w piekarniku aby doszły. Następnie zdejmujemy z blachy czekamy aż przestygną i wcinamy.



Wartości odżywcze oraz kalorie:

Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net

Komentarze